Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.onu.edu.ua:8080/handle/123456789/1132
Title: Ефективність різних способів зберігання промислових штамів бактерій роду LACTOBACILLUS
Other Titles: Єффективность разніх способов зранения промішленніх штаммов бактерий рода LACTOBACILLUS
THE EFFECTIVENESS OF DIFFERENT STORAGE TECHNIQUES OF INDUSTRIAL STRAINS OF GENUS LACTOBACILLUS
Authors: Ямборко, Ганна Валентинівна
Соловйова, І. Л.
Ямборко, Анна Валентиновна
Соловьёва, И. Л.
Yamborko, Hanna V.
Solovyova, I.L.
Citation: Мікробіологія і Біотехнологія = Microbiology & Biotechnology
Issue Date: 2010
Publisher: Одеський національний університет імені І.І. Мечникова=Odesa National Mechnykov University
Keywords: лактобацили
способи зберігання
життєздатність
антагоністичні властивості
лактобациллы
способы хранения
жизнеспособность
антагонистические свойства
lactobacilli
the storage techniques
viability
antagonistic properties
Series/Report no.: Т. 1;С. 53-59
Abstract: Проведено вивчення ефективності різних способів зберігання (ліофілізація, висушування у завислому (киплячому) шарі інертного матеріалу та під стерильною вазеліновою оливою) 4 штамів бактерій роду Lactobacillus з колекції культур кафедри мікробіології та вірусології ОНУ: L. plantarum 8P-A3, L. delbrueckii subsp. bulgaricus N2, L. acidophilus 317/402, L. acidophilus OL4. Спосіб висушування культур у киплячому шарі інертного матер іалу забезпечував максимальний рівень виживання досліджуваних штамів лактобацил та збереження їх антагоністичних властивостей протягом 36 місяців.
Проведено сравнение эффективности различных способов хранения (лиофилизация, высушивание во взвешенном (кипящем) слое инертного материала и под стерильным вазелиновым маслом) 4 штаммов бактерий рода Lactobacillus из коллекции культур кафедры микробиологии и вирусологии ОНУ: L. plantarum 8P-A3, L. delbrueckii subsp. bulgaricus N2, L. acidophilus 317/402, L. acidophilus OL4. Способ высушивания культур в кипящем слое инертного материала обеспечивал максимальный уровень выживания исследуемых штаммов лактобацилл и сохранение их антагонистических свойств на протяжении 36 месяцев.
The different storage techniques (liofilization, drying method and a method of keeping under mineral oil) of 4 lactobacilli strains: L. plantarum 8P-A3, L. delbrueckii subsp. bulgaricus N2, L. acidophilus 317/402 and L. acidophilus OL4 from Odesa National University collection of the sea and useful for ecological biotechnology microorganisms were compared. Drying of bacterial cultures in the layer of an inert material was the method which provided the highest level of viability of the investigated lactobacilli strains and kept their antagonistic properties during 36 months. K e y w o r d s: lactobacilli, the storage techniques
Description: Мікробіологія і Біотехнологія = Microbiology & Biotechnology. - 2007 (1). С. 53-59
URI: http://dspace.onu.edu.ua:8080/handle/123456789/1132
Appears in Collections:Мікробіологія і біотехнологія

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
53-59+.pdf451.26 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.