Please use this identifier to cite or link to this item:
http://dspace.onu.edu.ua:8080/handle/123456789/10542
Title: | Бактеріоцини факультативно-анаеробних спороутворювальних бактерій |
Other Titles: | Бактериоцины факультативно-анареробных спорообразующих бактерий Bacteriocins of facultatively-anaerobic endosporeforming bacteria |
Authors: | Штеніков, Микола Дмитрович Іваниця, Володимир Олексійович Штеников, Николай Дмитриевич Иваница, Владимир Алексеевич Shtenikov, Mykola D. Ivanytsia, Volodymyr O. |
Citation: | Мікробіологія і Біотехнологія = Microbiology & Biotechnology |
Issue Date: | 2017 |
Publisher: | Одеський національний університет імені І. І. Мечникова |
Keywords: | бактеріоцини Bacillus Bacillaceae лантибіотики сактибіотики азолвмісні пептиди лассо-пептиди |
Series/Report no.: | ;№ 2(38) |
Abstract: | В огляді наведена інформація щодо бактеріоцинів – низькомолекулярних білків факультативно-анаеробних спороутворювальних бактерій (ФАСБ), що володіють антимікробною активністю, їх класифікації, структури та властивостей. Серед бактеріоцинів ФАСБ виділяють такі, що при синтезі зазнають вторинної модифікації, та такі, що їй не піддаються. Перші в свою чергу поділяються на лантибіотики, циклічні пептиди, сактібіотики, глікоцини, лінійні азолвмісні бактеріоцини та лассо-пептиди, які виявлені в ФАСБ поки лише методами біонформатики. Серед не модифікованих бак- теріоцинів ФАСБ виділяють педіоцин-подібні та некласифіковані. Окремо стоїть група бактеріоцинів, які мають високу молекулярну масу та на даний час мало досліджені. Ступінь вивчення різних таксономічних груп ФАСБ на предмет бактеріоциногенності на даний момент є дуже нерівномірним. Основні продуценти належать до родів Bacillus та Paenibacillus, для деяких родин інформація в літературі відсутня. Вивчення бактеріоцинів ФАСБ – перспективний напрямок як фундаментальних, так і прикладних досліджень. |
URI: | http://dspace.onu.edu.ua:8080/handle/123456789/10542 |
Appears in Collections: | Мікробіологія і біотехнологія |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.